Mart 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

PROJE ÖZETİ

AMAÇ – PROJE ÖZETİ

AMAÇ

Yüce Türk Milleti Millî Mücadele’sini, iki orduyla yapmıştı. Birinci ordu erkeklerden oluşan cephede savaşan görünen orduydu. İkinci ordu ise birinci orduya lojistik malzeme yetiştirmeye çalışan, görünmeyen KARINCA ORDUSUYDU.  Böylece Türk Milleti, vatanın her karış toprağında AİLECE savaşmıştı…  Zafer iki ordunun destansı  mücadelesiyle ortak kazanılmıştır…

Cephe gerisinin fiziki noktaları Milli  Mücadele süresinde oluşturulmuştur. Zaferden sonra da işlevleri sona erdiğinden yıkılmış ve kaybolmuştur. Cephe gerisi sadece fiziki olarak yok olmakla kalmamış, kapsamlı akademik çalışmalara konu edinilmediğinden hakkında üretilen basılı ve görsel eserlerin sayısı oldukça kıt ve yetersizdir. İstiklal  Savaşı’nın cephe gerisinin önde gelen sembollerinden olan İstiklal Yolu, kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuştur. Milli Mücadele’yi anma etkinliklerinde ve tarih derslerinde yalnızca göğüs göğüse muharebelerin yapıldığı cephelerden bahsedilmektedir. Cephe gerisinin ihmal edilmesi ve/veya unutulması sebepleriyle giderek tarihin karanlıklarına gömülmekte ve unutulmaktadır.

Bu projenin temel amacı, Milli Mücadelenin  fazla bilinmeyen cephe gerisi kısmını ( halk tabiriyle perde arkasını)  Üniversite gençliğinin akademik çalışmalarıyla  ortaya çıkarmak, Millî Mücadelenin cephe gerisi lojistik güzergâhlarının ana yolu, tescil edilmiş ( İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattında)   “İstiklal Yolu”nda  sempozyumda anlatmak, belgelemek;    lojistik malzeme sevkiyatında bulunanların çoğunlukla kadın olmasına dikkat çekmek ve özellikle genç nesilde tarih bilinciyle birlikte kadınlara vefa, saygı duyguları tesis etmek; farkındalık oluşturmaktır.

PROJE ÖZETİ

1918 Mondros Mütarekesinden sonra İtilaf Devletleri Anadolu’nun işgaline başlamıştı. Fakat özünde “Ya istiklal Ya ölüm” düşüncesi olan Türk Milleti,  Hükümetinin kabul ettiği işgali kabul etmedi. Anadolu’nun her yerinde işgallere karşı bölgesel direnişlere geçildi.

Türk Milleti, bölgesel direnişlerden sonra organize olmayı başardı. Mustafa Kemal’in Liderliğinde önce 23 Nisan 1920’de TBMM,  akabinde yüz bin kişilik düzenli bir ordu kurdu. Ordu kurulmuştu ama savaşması için cephane ve teçhizat gerekiyordu. 

Lojistik Malzemelerin çoğunluğu Karadeniz’den geliyordu. Cephe gerisinde lojistik yollar işgal edilmeyen topraklarda örümcek ağı gibiydi. Başkumandan Mustafa Kemal’in, “Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da” diyerek önemini vurguladığı (344 km) İnebolu- Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik-Ankara hattı, işlevleriyle ve güvenirliğiyle diğerlerinden farklıydı.

İnebolu- Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik-Ankara hattı, cephe gerisinin ana yolu Milli Mücadelenin İSTİKLAL YOLU olmuştu…

Askerlik çağındaki erkeklerin tamamı cephelerde savaştığı için cephe gerisi sevkiyatlarını yapan Karınca ordusun % 80’i kadınlardan, yaşlı, askerlik çağına gelmemiş oğlan çocukları ve gazilerden oluşturuyordu.

Karınca ordusu çarıkla/ yalın ayak bu sevkiyatı (1920-1922 ) üç yıl boyunca dört mevsim devam ettirdi. Düşman karşısında kahramanca savaşan Türk askerini, bir an bile eli boş bırakmadı ve altın zafere ortak oldu.  Cephedeki askerler işgalci Yunanlıları çıktıkları yerden; İzmir’den denize dökerken, Karınca Ordusu da kağnıyla kamyonu yenmişti.

Türk Milleti’nin Kurtuluş Savaşı olarak adlandırdığı Milli Mücadele sürecinde oldukça hayati ve stratejik bir fonksiyonu icra eden İstiklal Yolu, bu mücadelenin cephe gerisinin de sembolüdür. Fakat ne yazık ki, gereken ilgiden mahrum kaldığı için izleri hem mekânsal olarak hem de zihinlerden silinmeye yüz tutmuştur.

Cephe gerisi hakkında halihazırda gerek akademik araştırmaların gerekse popüler türden edebi eserlerin yetersizliği malumdur. Bu durum, Türk milletinin geleceğinin teminatı olan genç nesilde cephe gerisi farkındalığının sağlanması, vefa ve şükran duygularının oluşmasında önemli bir eksikliktir. Bu önemli eksikliğin doldurulmasına katkıda bulunması için Türkiye kapsamında bilimsel bir saha çalışmasını sağlayacak bir proje önerilmiştir. 

Türkiye kapsamında çeşitli üniversitelerden hedef kitlenin (öğrencilerin) katılımıyla, “Milli Mücadelede Cephe Gerisi” konulu bir Sempozyumu gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sempozyum Milli Mücadelede  önemi ve işlevlerinin çeşitliliği ile öne çıkan, cephe gerisinin ana yolu olma payesini ve temsilen İstiklal Yolu nişanını hak eden tescil edilmiş millî bir yol olan “İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattı”nın ortasındaki Çankırı ilinde yapılması planlanmaktadır.

Bu sempozyumda, tarihî, kültürel, coğrafi ve turistik açıdan İstiklal Yolu’nun önemi, işlevlerinin çeşitliliği ve Karınca Ordusu’nun başarıları akademik bir perspektiften değerlendirilecek; Askeri ve  Sağlık hizmet noktaları, hanları,  İstiklal Yolu’nda ismi bilinen  ve bilinmeyen  kahramanları,  İşgale tepki mitingleri,  cemiyetler,  hatıralar ve olaylar vb. başlıklar altında sempozyumda konu edinilecektir. Bu sayede gençlerin İstiklal Yolu konusunda araştırma yapmaları teşvik edilecek, bilgi alışverişinde bulunmaları sağlanacaktır. Sempozyum bildirileri bir kitapta toplanarak kaynak eser haline getirilecektir.

Sempozyuma  aktif  katılan gençler bildirileri sayesinde  hem  kendileri cephe gerisini derinlemesine öğrenecekler hem kendilerini dinleyen gençlerin öğrenmesini hem de sempozyum bildirilerinin bit kitapta basılı hale gelmesiyle kaynak eser olarak yıllarca yeni nesillerin öğrenmelerine sebep olacaklardır.

Proje faaliyetlerinin hedef kitleye ve izleyicilere duyurulması  için geleneksel olarak pankart, broşür, ve afiş gibi  geleneksel görseller ve sosyal medya kullanılacaktır.